Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Andrahandsuthyrning

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Då krävs det att du studerar eller arbetar utomlands, eller på en ort utom pendlingsavstånd. Ett annat giltigt skäl är att pröva på samboskap.

Giltiga skäl för andrahandsuthyrning

För att få lov att hyra ut lägenheten i andra hand gäller följande:

  • Om du ska studera eller arbeta utomlands eller på ort utom pendlingsavstånd. Vid studier eller arbete på annan ort ska intyg från skola eller arbetsgivare lämnas in och uthyrningen beviljas ett år i taget under totalt två års tid.
  • Om du vill prova på samboskap. Du ska lämna in intyg om provsamboende för godkännande och uthyrningen godkänns max sex månader i taget under totalt ett års tid.

Vill du förlänga din andrahandsuthyrning så ska ny ansökan och ett nytt intyg lämnas in. Väljer du istället att efter denna tid säga upp din lägenhet går kontraktet inte över till andrahandskontrakts-innehavaren. Andrahandshyresgästen har inte något besittningsskydd till lägenheten – det betyder att han/hon aldrig kan ta över hyreslägenheten om du säger upp den.

Du är som kontraktsinnehavare är fortfarande ansvarig för lägenheten

Under tiden du hyr ut lägenheten i andra hand fungerar du som hyresvärd mot hyresgästen som hyr i andra hand. Eidar har enbart en relation som hyresvärd och den är med dig som vår hyresgäst. Tänk på att vara noga med att hyra ut lägenheten till någon som du har stort förtroende för. Eftersom det är du som har avtalet med Eidar så blir du ansvarig för det din hyresgäst gör i lägenheten. Om andrahandshyresgästen inte betalar hyra blir det du som kontraktsinnehavare som får krav och eventuella betalningsanmärkningar från Eidar. Detsamma gäller för störningar eller onormalt slitage i lägenheten. Detta kan få konsekvenser för dig, trots att du inte är direkt orsak till dem.

  • Du som är vår kontraktsinnehavare ska ha en fortsatt gällande hemförsäkring. Även andrahandshyresgästen bör ha en gällande hemförsäkring.
  • Om du bor i en lägenhet där Eidar inte tar betalt för elen och du säger upp ditt elnätsavtal under andrahandsuthyrningen så ansvarar du för att andrahandshyresgästen tecknar ett elnätsavtal.

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar

När Eidar godkänt att du hyr ut din lägenhet i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med ditt kontrakt utan förvarning. Du riskerar dessutom böter eller fängelse om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

Uthyrning i andra hand ska godkännas av Eidar

Handläggningstiden är cirka 2-4 veckor från att ansökan lämnats in till Eidar. Om Eidar godkänner ansökan ska hyresgäst och andrahandshyresgäst skriva ett hyresavtal gällande andrahandsuthyrning och detta ska visas upp och godkännas av Eidar innan andrahandsavtalet kan börja att gälla.

Observera att om du inte fått godkänt av Eidar och ändå hyr ut din lägenhet så blir du av med kontraktet. Vid olovlig andrahandsuthyrnings spärras du i Eidars system i tre år och dina köpoäng nollställs.

Har du hittat någon som vill hyra din lägenhet i andra hand?
Fyll i "Ansökan om andrahandsuthyrning" och lämna in den till Eidar. Om du har frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Kategoriboende
Om du hyr en lägenhet som riktar sig mot en speciell målgrupp, så som 65 + lägenheter, ungdomslägenheter och studentboenden så måste även andrahandshyresgästen tillhöra samma målgrupp. Exempelvis kan endast en student godkännas som andrahandshyresgäst till en studentlägenhet.