Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny
Brandvarnare och rök som sprider sig

Brandvarnare

Eidars lägenheter är utrustade med brandvarnare i taket. Det finns i huvudsak två olika typer av brandvarnare, en där du byter batteri själv och en där vi byter ut brandvarnaren. Du ser på baksidan av brandvarnaren om du kan byta batteri eller inte.

Brandvarnaren piper när det är dags att byta ut den

Brandvarnaren kommer avge en liten signal, oftast ett litet pip, ca en gång per minut när det är dags att byta ut den. På många brandvarnare kan man pausa signalen över natten genom att trycka in testknappen i 2–3 sekunder.

Om du har en brandvarnare med batteri

Ett tips är att alltid köpa två batterier till brandvarnaren så att du har ett hemma och kan byta direkt när det blir aktuellt.

Om du en brandvarnare utan batterilucka

Livslängden på brandvarnarens batteri är 10 år. När batteriet är slut så kommer Eidar byta ut brandvarnaren, det går alltså inte att byta batteri.

Det är ditt ansvar som hyresgäst att kontrollera att brandvarnaren fungerar samt felanmäla den till Eidar om den inte fungerar eller när batterierna är på väg att ta slut.

Testa brandvarnaren regelbundet

En röd LED-lampa ska blinka en gång per minut för att visa att batteriet är ok. För att säkerställa att brandvarnaren fungerar som den ska vill vi att du testar den regelbundet. Det gör du genom att trycka och hålla nere testknappen några sekunder tills larmsignalen ljuder.

Vill du bli påmind på sms när det är dags att testa brandvarnaren? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en tjänst för detta. https://www.msb.se/testabrandvarnare

Gör rent brandvarnaren

En brandvarnare som är smutsig blir känsligare och kan larma utan anledning. Gör rent brandvarnaren en gång per år genom att dammsuga med mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa.

Brandsläckare

Vi rekommenderar att du har en 6 kilos pulversläckare och gärna en brandfilt hemma.