Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Inomhustemperatur

Inomhustemperaturen ska vara mellan 20-23 grader. Detta är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten och utgår från olika faktorer som till exempel trivsel, riktlinjer för hälsa, miljöpåverkan och ekonomi.

Så mäter du temperaturen i din lägenhet

Upplever du att det är för kallt eller varmt i din lägenhet ska du börja med att mäta temperaturen. Mät temperaturen mitt i rummet, cirka en meter upp från golvnivån så får vi ett riktvärde för temperaturen i din lägenhet.

Om termometern visar under 20 grader:

  • Kontrollera att vreden på elementen är uppskruvade på max och ger fullt flöde till elementen. Om inte, öppna och stäng ventilen 10-15 gånger och känn sedan med handen på röret vid golvet. Blir inte röret varmare på några minuter och temperatur är under 20 grader ska du felanmäla det.
  • Möblera luftigt. Ställ möblerna minst en decimeter från elementen, gärna mer. Luftcirkulationen är viktigt för en bra värmespridning. Om du till exempel ställer en soffa eller hänger tjocka gardiner framför ett element hindrar du värmen från att nå ut i rummet och det ger en lägre rumstemperatur.
  • Vädra snabbt och effektivt istället för att låta ett eller flera fönster stå halvöppna en längre stund.

Elementen styrs av utetemperaturen

När det blir kyligare ute kan elementen kännas ljumna. Det finns en förklaring. Din hand har en temperatur på ungefär 37 grader. Om elementen inte är varmare än handen upplever vi att det inte kommer värme från det. Men det gör det. Elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen och anpassar värmen för att hålla temperaturen i lägenheten runt 20 grader. Om det inte är särskilt kallt ute så är elementen bara ljumna, eftersom det inte krävs mer för att hålla rätt temperatur.

Ventilation

För att en lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar. Om ventilationen i en lägenhet inte fungerar blir det instängt och kan bildas mögel.

För att ventilationen ska fungera behöver du tänka på att:

  • Håll alltid dina luftventiler öppna så att det kommer in frisk luft i lägenheten
  • Låt det vara fritt framför elementen
  • Rengör filtret i din fläkt (om det finns en sådan) minst en gång per månad
  • Rengör badrumsventilen regelbundet med borstmunstycket på dammsugaren
  • Dra undan eventuellt duschdraperi och lämna badrumsdörren öppen efter att du duschat för att ventilera ut fukten i badrummet

Filmen finns textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Förstora videon och klicka sedan på kugghjulet för att slå på undertexterna.