
Din lägenhet
Här hittar du information om det mesta som rör din lägenhet såsom skötsel, hemförsäkring, inomhustemperatur och målning.
Information om Din lägenhet
Har du en balkong ska den skötas av dig som hyresgäst. Eidar som hyresvärd har ansvar för fastighetens utseende och för att uppsatta föremål inte orsakar skador på fastigheten, andra föremål eller personer, därför finns det vissa regler som du måste förhålla dig till gällande balkongen:
- För ett trivsamt och säkert boende får man endast grilla med elgrill på balkongen.
- Det är ditt ansvar att hålla balkongen fri från skräp och sopor samt snö så att det inte finns risk för ras.
- På grund av brandrisk är det inte tillåtet att ställa ut vitvaror på balkongen.
- Det är inte tillåtet att borra hål i fasad eller fönsterkarm
- Det är inte heller tillåtet att näta in balkongen eller bygga burar för exempelvis husdjur.
Om du skulle ha besvär med fåglar på din balkong ska du felanmäla det till Eidar.
Lägenheten är utrustad med brandvarnare i taket. Batterilivslängden på brandvarnaren är 10 år. När batteriet är slut så kommer Eidar byta ut brandvarnaren, det går alltså inte att byta batteri i brandvarnaren. Det är ditt ansvar som hyresgäst att kontrollera att brandvarnaren fungerar samt felanmäla den till Eidar om den inte fungerar eller när batterierna är på väg att ta slut.
Brandvarnaren piper när det är dags att byta ut den
Brandvarnaren kommer avge en liten signal, oftast ett litet pip, ca en gång per minut när det är dags att byta ut den. Signalen varar i en månad och du ska göra en felanmälan till Eidar så fort du hör pipet.
På många brandvarnare kan man pausa signalen över natten genom att trycka in testknappen i 2-3 sekunder.
Testa brandvarnaren regelbundet
En röd LED-lampa ska blinka en gång per minut för att visa att batteriet är ok. För att säkerställa att brandvarnaren fungerar som den ska vill vi att du testar den regelbundet. Det gör du genom att trycka och hålla nere testknappen några sekunder tills larmsignalen ljuder.
Brandsläckare
Vi rekommenderar att du har en 6 kilos pulversläckare och gärna en brandfilt hemma.
Vill du fira en födelsedag eller ordna en inflyttningsfest? Givetvis ska du kunna ha fest ibland. Som hyresgäst är du skyldig att visa hänsyn till dina grannar och att inte störa, men om du berättar innan för dina grannar att du ska fest så brukar de ha förståelse för det, om det inte sker för ofta.
Att prata med grannarna är ett bra sätt att undvika missförstånd och irritation. Tänk på att om du är för högljudd så kan störningsjouren kallas in, och andra gången de kallas in och kan bekräfta en störning kommer du att få betala 1 080 kronor (år 2022). Upprepade störningar leder dessutom till vräkning.
Var rädd om dina golv.
- Använd möbeltassar på exempelvis bord, soffa och stolar.
- Torra rengöringsmetoder såsom dammsugning, sopning och moppning är alltid bättre för golven.
- Om du tvättar golvet med vatten, använd sparsamt med vatten och ett milt rengöringsmedel.
- Om du har ett linoleumgolv kan det vid behov förbättras genom att du använder golvvax eller golvpolish.
Du som bor i hyresrätt måste ha en hemförsäkring som skydd för dina saker. Kontakta ett försäkringsbolag och teckna en hemförsäkring till fullvärde som gäller från den dagen du flyttar in till den dagen du flyttar ut.
Om du har husdjur i din hyreslägenhet ska du tänka på:
- Ett husdjur kan slita mer på din lägenhet än vad som räknas som normalt slitage. Vassa klor som river upp märken i golv eller väggar är ett onormalt slitage och något som du som hyresgäst får betala för den dagen du väljer att flytta.
- Se till att dina husdjur inte stör andra boende i området. Djuren får inte springa lösa. Det är särskilt viktigt att de hålls borta från barnens lekplatser.
- Husdjuren får inte vara för många i antal så att de riskerar att sprida lukt eller vanvårdas.
- Vissa husdjur, som till exempel reptiler, krävs särskilda tillstånd av Trollhättans Stad för att ha. Detta gäller naturligtvis även i Eidars fastigheter.
- När du gör en felanmälan eller av annan anledning förväntar dig besök från Eidar i din lägenhet är det viktigt att du meddelar oss att du har husdjur.
Om du väljer att ta bort en innerdörr är det ditt ansvar att förvara dörren så att den inte kommer till skada och kan sättas tillbaka igen när du flyttar.
Du får måla och tapetsera om i din lägenhet, så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt och i neutrala färger. Om du vill ha rådgivning är du välkommen att ringa till Eidars Kundservice.
Om målningen eller tapetseringen inte uppfyller kraven på fackmannamässigt och i neutrala färger så kommer du behöva återställa det när du väljer att flytta ut.
Var rädd om dina nycklar. Om du tappar nycklar eller passerbrickor (taggar) är det viktigt att du hör av dig till oss genom att kontakta Eidars Kundservice. Ett tips är även att kontakta polisens hittegodsavdelning för att se om någon hittat nycklarna.
Om du behöver extranycklar till lägenheten kan du beställa det genom att kontakta Eidars Felanmälan. Det är inte tillåtet att kopiera upp egna nycklar till lägenheten.
Upptäcker du till exempel kackerlackor, myror eller vägglöss är du skyldig att omedelbart meddela Eidar detta. För Eidar är det jätteviktigt att få kännedom om skador och ohyra så att vi snarast möjligt kan begränsa skador och spridning. För dig som hyresgäst är saneringen av ohyra gratis.
Har du frågor kring skadedjur eller behöver rådgivning kan du kontakta Anticimex. Anticimex webbplats
Paraboler var förr det enda sättet att få tillgång till TV-utbudet från andra länder. Numera ger ofta IP-boxar genom bredbands-TV ännu större möjligheter.
Om du ändå väljer att ha parabol gäller följande:
- Parabolen ska placeras på balkong eller uteplats och sättas fast med särskilda parabolfästen som monteras inne på balkongen utan att göra åverkan på fastigheten.
- Om du sätter parabolen på balkongen ska den placeras inåt och får alltså inte sticka utanför balkongen.
- Du som hyresgäst får inte borra i fasad, fönster eller dörr.
- Parabolen måste vara monterad så att den inte riskerar någons säkerhet, till exempel får den inte monteras på balkongräcke eller fasad där någon eller något kan skadas om den ramlar ner. Det är du som hyresgäst som är ansvarig för att parabolen sätts fast ordentligt så att den inte riskerar att blåsa iväg eller ramla ner.
Om det finns persienner i din lägenhet så är de en del av lägenheten. Skulle det vara problem med persiennerna ska du felanmäla det till Eidar.
Om du inte har persienner men vill ha det, kontaktar du Besiktningen hos Eidar och kan välja persienner som ett tillval för 5 kronor/månad per persienn och fönster. Notera att om vi sätter upp nya persienner eller byter ut de som finns så sätter vi upp nya i alla fönster i din lägenhet.
Tänk på att visa hänsyn mot grannar och att din rökning kan störa andra. Exempelvis är det många som störs om du röker utanför entrédörrar eller från din balkong. Vi rekommenderar därför att du röker på behörigt avstånd från andra så att inte de blir påverkade av din rökning.
Väljer du att röka i din lägenhet ska du vara medveten om att röklukten fastnar i väggar och golv, något som ofta leder till att lägenheten behöver röksaneras när du flyttar ut. Det är du som hyresgäst som får betala för saneringen eftersom rökning är ett onormalt slitage av lägenheten.
I en lägenhet uppstår alltid ett visst slitage, vilket är helt normalt i ett hem. Det kan ske olyckshändelser i hemmet och ibland är någon vårdslös vilket gör att slitaget kan bli större än det som räknas som normalt. Om det händer är du som hyresgäst skyldig att betala Eidar för att återställa lägenheten till ursprungligt skick när du flyttar. Se exempelvis under rubrikerna Målning, Husdjur och Rökning.
Som hyresgäst har du ett ansvar och en skyldighet att omgående göra en felanmälan till Eidar när en skada uppstått, så att vi kan åtgärda det innan skadan förvärras.
Har du en säkerhetsdörr? Då finns det ofta en nyckeltub i din dörr. När Eidar behöver tillträde till din lägenhet kontaktar vi dig. Antingen är du hemma när vi kommer eller så godkänner du att vi går in i lägenheten när du inte är hemma. I det senare fallet använder vi nyckeltuben. Du fäster nyckeln i kedjan på insidan av dörren och vi kan nå den genom att låsa upp tuben från utsidan av dörren.
På flera av våra nya säkerhetsdörrar behöver du dra handtaget uppåt innan du låser upp dörren för att låsmekanismen ska fungera. I filmen kan du se hur låset och nyckeltuben fungerar.
Filmen finns textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Förstora videon och klicka sedan på kugghjulet för att slå på undertexterna.
Givetvis får du sätta upp tavlor, hyllor eller en TV på väggen. Tänk på att använda skruv som är anpassad för väggen och att du den dagen du flyttar ut även återställer hålen (det vill säga spacklar igen, slipar och målar). Kontakta gärna Felanmälan hos Eidar för att kolla vad som gäller i just ditt kvarter.
I badrum och våtutrymme är det inte tillåtet att borra hål i kakel, matta eller övriga tätskikt eftersom det kan orsaka vattenskador. Om det finns befintliga hål vill vi att du felanmäler det till oss.
Har du en marklägenhet med tillhörande uteplats ska den skötas av dig som hyresgäst. För ett trivsamt boende ska den vara prydlig. Eventuell gräsmatta ska klippas, rabatt rensas och uteplatserna ska vara fria från skräp.