Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Så här söker du bostad

Alla lediga lägenheter, förråd och parkeringsplatser publiceras löpande på Eidars webbplats. För att söka lägenhet krävs att du är registrerad i vår bostadskö, vilket är helt gratis och du kan registrera dig från den dag du fyllt 16 år.

Steg 1 - Registrera dig i vår bostadskö

För att söka lägenhet behöver du registrera dig i vår bostadskö. Att registrera sig är kostnadsfritt och för varje dag du står i kön får du 1 poäng. Du får registrera dig i kön från den dag du fyller 16 år, även om du måste vara 18 år innan du får ett kontrakt. 

Tänk på att fylla i alla uppgifter korrekt. Om vi saknar uppgifter kommer du inte kunna söka lägenhet, utan du blir spärrad tills du uppdaterat din profil med alla uppgifter som krävs. 

För att behålla dina köpoäng måste du aktivt logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad. Alla köpoäng är personliga. Därför är det viktigt att om du söker bostad tillsammans med en annan person- har en medsökande, så ska ni båda gå in på era profiler minst en gång var tolfte månad för att behålla era respektive köpoäng. 

Steg 2 - Sök lägenhet

Lediga lägenheter publiceras löpande på hemsidan och du söker med dina insparade köpoäng. De flesta lägenheter läggs ut på Torget där intresseanmälan kan göras under fem dagar. Lägenheter med snabb inflyttning ligger ute för intresseanmälan under kortare tid.

Om du söker bostad tillsammans med en annan person måste båda vara registrerade i vår bostadskö. Ni kan inte lägga ihop era poäng för att få ett högre saldo utan den av er med högst köpoäng bör vara den som söker lägenhet.

Steg 3 - Gör intresseanmälan

När du hittar en lägenhet du är intresserad av så loggar du in på Mina sidor och gör en intresseanmälan. För att få en uppfattning om dina chanser att få lägenheten kan du titta under rubriken "Poäng plats 5" i lägenhetsannonsen. Där ser du hur många poäng den person som för närvarande står på femte plats i kön för lägenheten har. Uppgifterna kan alltså ändras när nya personer med högre köpoäng anmäler intresse för lägenheten. 

Steg 4 - Erbjudande och visning

När anmälningstiden gått ut får de tre till fem personerna med högst köpoäng erbjudande om lägenhetsvisning via e-post och Mina sidor. Du får även kontaktuppgifter för att boka en visning. I regel visas lägenheten av den utflyttande hyresgästen. Det är ditt ansvar att boka in en visning och att svara på erbjudandet om lägenhet i tid. Om du inte svarar i tid så räknas det som ett Ej-svar.

Det är viktigt att du svarar på erbjudandet i tid. Du kan spärras från att söka lägenhet i sex månader om:

  • Du låter bli att svara två gånger 
  • Du har rätt att tacka nej till fyra lägenhetserbjudandet. Tackar du nej en femte gång blir du spärrad.

Under tiden du är spärrad fortsätter du att samla köpoäng och behåller de poäng du sparat ihop. 

Flytt inom Eidar

Om du är hyresgäst hos Eidar idag och vill flytta till en ny lägenhet så bokas omgående en förbesiktning. En besiktningsman går igenom din nuvarande lägenhet och bedömer vilka eventuella skador som behöver åtgärdas innan du flyttar. Onormalt slitage ska åtgärdas innan uppsägningstiden. Om inte debiteras avflyttande hyresgäst vid utflyttning.

Steg 5 - Tacka ja och kontraktsskrivning

Om du tackat ja till erbjudandet och har högst köpoäng samt uppfyller Eidars grundkrav, eller eventuellt särskilda krav vid kategoriboende så tilldelas du lägenheten. 

Från det att Eidar kontaktar dig har du 48 timmar på dig att bekräfta att du vill teckna kontrakt på lägenheten. Om du inte återkopplar i tid har vi rätt att ge kontraktet till nästa person i turordningen. Det är ditt ansvar att vara tillgänglig när du tackat ja till en lägenhet. 

Om du har mobilt Bank-ID kan du signera kontraktet digitalt via Mina sidor och annars så bokar du en tid med uthyrningen för att komma in och skriva på kontraktet. 

När du tecknat ett hyresavtal så nollställs dina köpoäng. Om du tecknar kontrakt tillsammans med en annan person nollställs även den medsökandes köpoäng. Du registreras automatiskt i vår bostadskö igen den dag ditt avtal börjar gälla.