Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Så här söker du bostad

Alla lediga lägenheter, förråd och parkeringsplatser publiceras löpande på Eidars webbplats. För att söka lägenhet krävs att du är registrerad i vår bostadskö, vilket är helt gratis och du kan registrera dig från den dag du fyllt 16 år.

Steg 1 - Registrera dig i vår bostadskö

För att söka lägenhet behöver du registrera dig i vår bostadskö. Att registrera sig är kostnadsfritt och för varje dag du står i kön får du 1 poäng. Du får registrera dig i kön från den dag du fyller 16 år, även om du måste vara 18 år innan du får ett kontrakt. 

Ett tips är att ställa upp dig i alla köer som kan bli aktuella för dig. Vi har olika köer:

För att behålla dina köpoäng måste du aktivt logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad. Alla köpoäng är personliga. Därför är det viktigt att om du söker bostad tillsammans med en annan person- har en medsökande, så ska ni båda gå in på era profiler minst en gång var tolfte månad för att behålla era respektive köpoäng. 

Steg 2 - Sök lägenhet

Lediga lägenheter publiceras löpande på hemsidan och du söker med dina insparade köpoäng. 

Sök lägenhet tillsammans

Om du söker bostad tillsammans med en annan person måste båda vara registrerade i vår bostadskö. Ni kan inte lägga ihop era poäng för att få ett högre saldo utan den av er med högst köpoäng bör vara den som söker lägenhet.

Bostad lottning

Ett visst antal lägenheter med kort inflyttningsdatum lottas ut. Det innebär att du har chans att få lägenheten även om du har väldigt få köpoäng. Lägenheterna publiceras under "Bostad lottning" för intresseanmälan midnatt mellan måndag och tisdag och ligger alltid ute 24 timmar.

Eidars datasystem lottar sedan fram fem personer som erbjuds visning. Placeringen bland de framlottade bestäms slumpmässigt av systemet och är helt oberoende av köpoäng. Detta innebär att den som lottas ”etta” står överst på listan och så vidare. Tackar de erbjudna personerna nej till erbjudandet, går vi vidare i den framlottade listan. Eidar avgör vilka lägenheter som annonseras genom lottning.

Alla som anmäler sitt intresse på de lägenheter som hyrs ut via lottning har lika stor chans. Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid är snabbt tillträde till dessa lägenheter och att du är beredd på att du därför kan behöva betala dubbelhyra minst två månader.

Steg 3 - Gör intresseanmälan och uppdatera din sökandeprofil

När du hittar en lägenhet du är intresserad av så loggar du in på Mina sidor och gör en intresseanmälan. För att intresseanmälan ska vara fullbordad behöver du gå igenom din sökandeprofil. Tänk på att fylla i alla uppgifter korrekt och att ladda upp de eventuella intyg som krävs. Om vi saknar uppgifter eller uppgifterna är felaktiga kommer du inte kunna söka lägenhet, utan du blir spärrad tills du uppdaterat din profil med alla uppgifter som krävs. 

Du måste gå igenom din sökandeprofil vid varje intresseanmälan. Det innebär att du måste titta igenom hela profilen och klicka på Klar längst ner. 

Steg 4 - Erbjudande om visning

När anmälningstiden gått ut får de tre till fem personerna med högst köpoäng erbjudande om lägenhetsvisning via e-post och Mina sidor. Du får även kontaktuppgifter för att boka en visning. I regel visas lägenheten av den utflyttande hyresgästen. Det är ditt ansvar att boka in en visning. 

Steg 5 - Tacka ja eller nej till lägenheten

Efter visningen kommer du via e-post och Mina sidor få en notis om att du ska tacka ja eller nej till lägenheten. Notera att det inte är möjligt att tacka ja eller nej förrän denna notis kommer. När du fått notisen, tänk på att svara på erbjudandet om lägenhet i tid. 

Steg 6 - Kontraktsskrivning

Om du tackat ja till erbjudandet och har högst köpoäng samt uppfyller Eidars grundkrav, eller eventuellt särskilda krav vid kategoriboende så tilldelas du lägenheten. 

Flytt inom Eidar

Om du är hyresgäst hos Eidar idag och vill flytta till en ny lägenhet så bokas omgående en förbesiktning. En besiktningsman går igenom din nuvarande lägenhet och bedömer vilka eventuella skador som behöver åtgärdas innan du flyttar. Onormalt slitage ska åtgärdas innan uppsägningstiden. Om inte debiteras avflyttande hyresgäst vid utflyttning.

48 timmar på dig att svara 

Från det att Eidar kontaktar dig har du 48 timmar på dig att bekräfta att du vill teckna kontrakt på lägenheten. Om du inte återkopplar i tid har vi rätt att ge kontraktet till nästa person i turordningen. Det är ditt ansvar att vara tillgänglig när du tackat ja till en lägenhet. 

Du kan signera kontraktet digitalt via Mina sidor med Mobilt BankID eller med länk. Det är också möjligt att boka en tid med uthyrningen för att komma in och skriva på kontraktet. 

När du tecknat ett hyresavtal så nollställs dina köpoäng. Om du tecknar kontrakt tillsammans med en annan person nollställs även den medsökandes köpoäng. Du registreras automatiskt i vår bostadskö igen den dag ditt avtal börjar gälla.