Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Inflyttning

Här hittar du en praktisk checklista att kolla på när du ska flytta in i din nya bostad.

Innan du flyttar in

Innan du flyttar in i din nya lägenhet finns det några saker som är viktiga att tänka på:

Du behöver en giltig hemförsäkring

Bor du i hyresrätt måste du ha en hemförsäkring som skydd för dina saker. Kontakta ett försäkringsbolag och teckna en hemförsäkring till fullvärde som gäller från den dagen du flyttar in. Om du redan har en hemförsäkring så kontakta ditt försäkringsbolag och uppdatera försäkringen så att den gäller ditt nya boende.

I hyreskontraktet framgår det om du behöver teckna nytt elabonnemang eller inte

I ditt hyreskontrakt står det om du behöver teckna nytt elabonnemang eller inte. Vid nyproduktion och efter större renoveringar så införs ofta individuell mätning och debitering (IMD) av varmvatten och/eller hushållsel och då är det Eidar som står för avtalet med elnätsleverantören. Om Eidar står för avtalet är det viktigt att du säger upp ditt nuvarande elabonnemang innan du flyttar in.

I avtalet står även om det är varm- eller kallhyra och om du behöver teckna avtal för fjärrvärme. 

Teckna elavtal

Om du ska teckna nytt elavtal behöver du anmäla din flytt till Trollhättan Energi minst två veckor innan inflyttning. Om du inte tecknar elavtal med Trollhättan Energi i tid kommer de att fakturera Eidar för din elförbrukning. Vi kommer skicka vidare fakturan till dig samt lägga på en administrationsavgift. 

När du tecknar elavtal behöver du uppge ditt lägenhetsnummer, detta hittar du på ditt hyreskontrakt. 

Bor du i Sjuntorp eller Upphärad?

I Sjuntorp och Upphärad är Vattenfall elnätsleverantör så där gör du din anmälan till Vattenfall senast fem dagar innan inflyttning. Om du inte tecknar elavtal med Vattenfall i tid kommer de att fakturera Eidar för din elförbrukning. Vi kommer skicka vidare fakturan till dig samt lägga på en administrationsavgift. 

Registrera betalsätt för hyran

Du kommer alltid åt dina hyresavier via Mina sidor. Av miljöskäl skickar Eidar inte längre ut hyresavier i pappersformat. Du som hyresgäst kan välja att betala din hyra via:

E-faktura direkt till din internetbank

Logga in på internetbanken och klicka i att du önskar få fakturan från Eidar som e-faktura. På så sätt får du din hyresavi till internetbanken runt den 15:e varje månad.

Autogiro
Summan dras per automatik sista vardagen i månaden från ditt bankkonto. Du kan ansluta dig till autogiro i din internetbank. Det är även möjligt att fylla i blanketten ”Medgivande om hyresbetalning via autogiro” och skicka till oss.

Gör en flyttanmälan

Gör en flyttanmälan till Skatteverket på skatteverket.se/flytta så att du får rätt folkbokföringsadress. Du gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring adressandring.se.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Beställ tv och bredband

Vill du ha tv-kanaler och bredband i din lägenhet är det bra att beställa detta i förväg. Läs mer om vad som gäller i ditt kvarter och hur du kommer igång på sidan TV, internet och telefoni.


Vid inflyttning

Nycklar och passerbrickor

Du hämtar ut dina nycklar och/eller taggar (passerbrickor) på Eidar Center, Lantmannavägen 92 mellan kl 14:00 – 16:30 samma dag som ditt kontrakt börjar gälla.

Observera att om kontraktet börjar gälla på en helgdag, hämtas nycklarna nästkommande arbetsdag, även då tidigast från klockan 14.00. Vi har vanligtvis många kunder vid 14:00 och vill därför förvarna om att väntetid kan förekomma. Om du har möjlighet att komma senare på dagen så rekommenderas detta. Om den 1:e inträffar på en fredag har Eidar öppet till klockan 16.00. Om du har ett avtal som börjar gälla andra datum än den 1:e, gäller Eidars ordinarie öppettider.

Tänk på att ta med dig legitimation

Om du inte har möjlighet att komma själv behöver du fylla i fullmakt för nycklar. Det är även möjligt för dig att signera med BankID på distans genom att du blir uppringd. Det är då viktigt att du är tillgänglig när ditt ombud ska hämta ut nycklarna.

Extranycklar till lägenheten beställer du på Eidar Center.

Parkering

Det är viktigt att följa parkeringsreglerna när du flyttar. Du får exempelvis inte parkera på en gångbana eller hindra in- och utfart. Det är dock tillåtet att parkera på till exempel en bilfri innergård där det normalt sett är parkeringsförbud under tiden du lastar ur bilen. Om du har bommar in i ditt område kommer vi att aktivera dina taggar så att du kan öppna bommarna på inflyttningsdagen och en vecka efter att du flyttat in. Tänk på att du då måste vara vid bilen hela tiden och att du parkerar om den när du tar en paus. 

Vill du hyra en egen parkeringsplats, ansöker du om det genom att logga in på Mina Sidor, registrera dig i kön för fordonsplats och söka p-plats.

Efter inflyttning

Lägenhetsbesiktning

Du kommer inom ett par dagar efter din inflyttning att se besiktningsprotokollet under ”Mina avtal” på Mina sidor. Du ska inom åtta dagar efter att du mottagit protokollet, kontrollera lägenheten samt inkomma med eventuella synpunkter på protokollet. Har du inte inkommit med synpunkter på brister i lägenheten som inte finns med i protokollet, kan du själv bli ersättningsskyldig för dessa när du flyttar ifrån lägenheten.

Bointroduktion

Om du inte fick en bokad tid för bointroduktion under nyckelhämtningen, kommer du bli kontaktad för att boka in en tid. Under bointroduktionen, som är obligatorisk, får du ett hembesök av Eidar där vi informerar och visar viktiga delar kring lägenheten, huset och gården.

Har du uteplats?

Hyr du en lägenhet med egen uteplats är det du som ansvarar för att sköta om uteplatsen så att den ser välvårdad ut året om. Eidar besiktar alla uteplatser varje år för att kontrollera att de sköts som de ska, både vad gäller bland annat gräs, häck, rabatter, ogräs och förvaring. Läs mer om hur du ska sköta din uteplats.  .