Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Grundkrav för att hyra en lägenhet

Alla som uppfyller våra grundkrav kan teckna hyresavtal och bli hyresgäst hos oss. Det är först när du är aktuell för att hyra en lägenhet som vi kontrollerar att du uppfyller kraven. Vid den tidpunkten måste din ansökan vara fullständig för att vi ska behandla den.

Du ska ha fyllt 18 år vid avtalstecknande

Du får registrera dig i bostadskön från 16 års ålder men när du skriver på avtalet måste du vara 18 år. 

Du ska uppfylla Eidars krav på inkomst

Du måste ha tillräcklig inkomst för att betala hyran enligt vår bedömning. Är ni två som ska stå på kontraktet är det den sammanlagda inkomsten som bedöms. Inkomst kan till exempel vara lön, a-kassa, studielån (CSN), pension (ålders- eller sjukpension) eller försörjningsstöd beviljat av Trollhättan Stad. Du ska kunna bevisa din inkomst.

Om din inkomst är otillräcklig i relation till hyreskostnaden så kan vi om särskilda skäl föreligger godkänna borgensman. Borgensåtagandet gäller under minst två år.

Betalningsanmärkningar och skulder

Innan vi tecknar ett avtal så gör vi en kreditkontroll där vi bedömer din betalningsförmåga. Om du bor hos Eidar idag så kontrollerar vi att dina hyresinbetalningar fungerat bra och om du vill flytta till en dyrare lägenhet så gör vi en kreditkontroll.

Om du har oreglerade skulder till Eidar eller någon annan hyresvärd är du spärrad från att söka lägenhet hos oss till dess att din skuld är reglerad. Du får inte heller ha någon annan oreglerad skuld och/eller betalningsanmärkningar när vi skriver på kontraktet. Om du haft skulder eller betalningsanmärkningar under de senaste 12 månaderna kan vi ställa krav på borgensman.

Du ska ha goda referenser från tidigare hyresvärdar

I sökandeprofilen ska du ange kontaktuppgifter till din nuvarande hyresvärd eller ange vilken boendeform du bor i idag. Vi tar alltid referenser för att säkerställa att dina tidigare boenden varit störningsfria och att du haft en god relation med hyresvärden. Om du hyr av Eidar idag så gör vi en intern kontroll. Om du misskött din relation med Eidar under de senaste två åren får du inte skriva nytt hyresavtal. Med misskött relation menas till exempel:

  • Olovlig andrahandsuthyrning
  • Allvarliga störningar mot andra hyresgäster
  • Vanvård i lägenhet
  • Hot eller våld mot Eidars personal
  • Verkställd avhysning
  • Falska intyg

Om du misskött din relation spärras du från att göra intresseanmälningar från Eidars lägenheter under ett till tre års tid. Du samlar köpoäng även under den tid du är spärrad. Om du hyr ut din lägenhet olovligt i andra hand nollställs dina köpoäng.

Du ska vara folkbokförd på din adress

Du som står på kontraktet ska bo permanent i lägenheten och vara folkbokförd där. Krav på folkbokföring kan prövas i enskilda fall.

Du ska ha en giltig hemförsäkring från och med avtalsdatum

Från och med avtalsdatum ska du ha en giltig hemförsäkring för ditt nya boende. 

Rimligt antal personer i förhållande till lägenhetens storlek

Antal personer i lägenheten bör vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek. 

Boende per lägenhet*
1 rum och kök, ca 40 kvm: 3 personer
2 rum och kök, ca 50 kvm: 4 personer
3 rum och kök, ca 70 kvm: 5 personer
4 rum och kök, ca 90 kvm: 6 personer
5 rum och kök, ca 110 kvm: 8 personer

*antal personer avser vuxna och barn

Detta är ingen fast regel utan undantag bedöms från fall till fall.