Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Eidar Akademi - en vinst för alla

Det är nio månader sedan vi första gången träffade Adhanet, Anit, Genet, Nasro och Sendous. Då var det i ett klassrum på Kunskapsförbundet i Väst i Vänersborg. Kvinnorna var väldigt glada men lite osäkra. De hade just blivit antagna till Eidar Akademi för att få en utbildning inom bland annat service och lokalvård, svenska, personlig utveckling och med praktik och arbete på Eidar. En satsning från Eidar inom området Social Hållbarhet, som Nina Andersson projektleder.

Nu möter vi samma gäng, med samma glädje men med ett helt annat självförtroende.
Sedan i höstas arbetar de med lokalvård på Eidar. De städar trappor, tvättstugor och gemensamhetsutrymmen på Kronogården och Eidars kontorslokaler på Lextorp, under handledning av Hamide Halimi som arbetar med internservice på Eidar.

Eidar Akademi-gänget består av Adhanet Feshatsion, projektledare Nina Andersson, Nasro Ahmed, Genet Adhanet Feshatsion, Sendous Bashefa och Anita Trtak.


Självständigheten, att ha en inkomst och ett sammanhang är något som kvinnorna betonar vikten av.
- Förut kunde jag bara handla det nödvändigaste säger Nasro, nu shoppar jag kläder hela tiden, så fort jag hittar något snyggt. För att jag kan, skrattar Nasro.

Men bakom skrattet finns också ett allvar. Känslan av att vara behövd i kombination med att vara självförsörjande är stärkande. De fem kvinnorna betonar det. Men Hamide bryter in och säger att det inte är tjejerna som ska vara tacksamma, utan även Eidar och hyresgästerna. Det är ett samarbete mellan alla, betonar hon. Och hur kvinnornas arbete ger resultat.

Sendous och Adhanet städar trapphus på Kronogården. Foto: Joachim Nywall

- Vart vi än kommer får Eidar Akademitjejerna så mycket beröm, säger Hamide. Hyresgäster stannar mig för att berätta vilket fantastiskt arbete tjejerna gör. Det är jätteroligt och jag blir väldigt stolt både över dem och över Eidar som arbetar för social hållbarhet och genomför detta.

- När hyresgästerna på Kronogården stoppar mig och tackar för att vi gör fint så säger jag alltid ”Tacka inte mig! Tacka Eidar!”, skrattar Nasro Ahmed. Det är Eidar som gjort det här möjligt, jag gör bara jobbet.

Genom Eidar Akademi har de fem kvinnorna inte bara fått arbete och försörjning, det har uppstått starka vänskapsband och alla pratar svenska med varandra vilket gjort att språket utvecklas.


- Våra hemspråk är amhariska, albanska, bosniska, kurdiska, somaliska och tigrinja.
Så vi måste prata svenska med varandra. Det är viktigt. Men det är också bra att de har samma hemspråk som flera av våra hyresgäster i områdena som vi arbetar i. Det gör det lätt att kommunicera, säger Hamide.
Men visst blir det ibland lite svårt att förstå varandra. Tjejerna skrattar när Nasro tar upp exemplet ”fågelkläder”.

- Jag sa till Anita att jag måste gå och sopa upp fågelkläder. Anita förstod inte och jag försökte förklara med nytt ord: ”tuppkläder”. Nu vet jag att det heter fjädrar.

Alla skrattar högt.
Fågelkläderna har blivit lite av ett internskämt, som också visar språkutvecklingen och hur man i en grupp av samhörighet kan förstå varandra och få kommunikationen att fungera även när vissa ord saknas på svenska.

Anita och Nasro har blivit goda vänner även privatAnita och Nasro har blivit nära vänner även privat genom Eidar Akademi.
Foto: Joachim Nywall 

- Nasro och jag pratar ofta i telefon om kvällarna, berättar Anita. Vi jobbade i par och i början pratade vi mycket jobb, hur vi skulle lägga upp dagen och vad vi kunde utveckla. Men nu är vi nära vänner och älskar att arbeta ihop och umgås privat. Vi har så roligt tillsammans. Utan Eidar Akademi hade vi aldrig lärt känna varandra, trots att vi båda bor på Lantmannavägen.

Kvinnorna arbetar i lag och varierar arbetsuppgifter och plats mellan Eidar center, kvarteret Spaden på Kronogården och Lantmannavägens höghus.
- Jag har arbetat på Eidar i många år, säger Hamide. Men att handleda det här gänget är det roligaste jag gjort. De är så duktiga, noggranna och så positiva. Jag är stolt varje dag, ler Hamide märkbart rörd.

 

Hamide Halimi och Nina AnderssonHamide Halimi handleder tjejerna i vardagsarbetet och Nina Andersson är Eidars projektledare för Social hållbarhet

Eidar har haft flera Lokala Jobbspår inom Eidar Akademi. Det största tillsammans med spåret Lokalvård var spår ”Fastighet”. Efter ett och ett halvt års utbildning och praktik utexaminerades i augusti 8 stycken utbildade Fastighets- och Miljövärdar. Flera av dem arbetar på Eidar som Miljövärdar. I somras fick flera ungdomar en plats i Eidar Akademi ”Fältgruppen”: Det var killar och tjejer som sträckt ut sin hand till Fältenheten för att få hjälp att bryta mönster, hitta något meningsfullt. De arbetade med att måla tvättstugor, kartlägga besöksmönster till Kronogårdstorg och delta i en fokusgrupp kring förbättringar för just Kronogårdstorg, samtidigt som de arbetade med sin personliga utveckling.

- Vi måste ta ett ansvar för att bryta den ökade ojämlikheten och utanförskapet i samhället. En viktig insats är att stötta människor närmare självförsörjning. Vi utvecklar nya sätt att göra det på hela tiden inom Eidar Akademi, utifrån målgruppens behov. Men samarbetet kring Lokala Jobbspår är ett utmärkt sätt att göra det konkret och på riktigt. Fler arbetsgivare kan göra detta. Kan vi bidra till att ge ändrade förutsättningar för en enda människa som går ut i självförsörjning, så är vinsterna och den positiva påverkan större än vi tror. Det ger ringar på vattnet och stora både ekonomiska och sociala vinster för oss alla, säger Nina Andersson

Adhanet, Anita, Genet, Nasro och Sendous och Hamide gör sig redo för att dra vidare. Nu ska de storstäda alla höghusentréer på Lantmannavägen.

Genet och Adhanet 
Genet och Adhanet är ett annat radarpar inom Eidar Akademi.
Foto: Joachim Nywall

Tacka inte mig, tacka Eidar!

Det är Eidar som gjort det här möjligt, jag gör bara jobbet.

Nasro Ahmed, lokalvårdare på Eidar, genom Eidar Akademi

När hyresgästerna på Kronogården stoppar mig och tackar för att vi gör fint så säger jag alltid ”Tacka inte mig! Tacka Eidar!”

Nasro Ahmed

Eidar Akademi:s ”Yrkesintroduktion Lokalvård” är ett Lokalt Jobbspår där Eidar samverkar med Trollhättan Stad, Kunskapsförbundet och Arbetsförmedlingen. Som innehåller utbildning och praktik, för deltagare som står långt ifrån arbetsmarknaden.