Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Elbil med laddsladden i

Viktig information om laddning av elbil i vägguttag eller motorvärmaruttag

Vi har sett att det finns personer som laddar sin el- eller hybridbil i vanliga vägguttag och motorvärmaruttag i Eidars bostadsområden. Vi vill därför informera er om att det på grund av brandrisken inte är tillåtet att ladda bilen i vanliga vägguttag eller motorvärmaruttag.

Elsäkerhetsverket avråder från att ladda bilen i ett vanligt vägguttag. Anledningen är att vanliga vägguttag inte är dimensionerade för att klara värmeutvecklingen som uppstår när uttagen belastas med full effekt under en lång tid. Det innebär att det finns risk för brand i fastigheten där bilen laddas.

Laddning av el- eller hybridbilar i garage eller motorvärmarstolpar kan även göra att huvudsäkringen löser ut och vi måste då skicka ut personal som åtgärdar detta, det innebär onödiga kostnader och att vi måste lägga tid på att åtgärda fel som vi tillsammans kan förhindra.

Eidar har främst med anledning av den ökade brandrisken beslutat att helt förbjuda laddning av el- och hybridbilar i motorvärmarstolpar och alla övriga vanliga eluttag i samtliga av bolagets bostadsområden.

Vi utreder lösningar för att kunna erbjuda anpassade och säkra laddmöjligheter för el- och hybridbilar där det finns önskemål om detta.

Publicerad 2021-12-21