Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Kvarteret Stensmedjan

Startskottet för omfattande renovering i Stensmedjan

Sedan i slutet av april är arbetet i full gång med den efterlängtade renoveringen av 285 lägenheter i kvarteret Stensmedjan i Trollhättan. Nu får alla lägenheterna nya fräscha kök och badrum i samband med att avloppsstammar, el och ventilation byts ut. Först ut är Drottninggatan 64, där renoveringen nu påbörjats.

För att hyresgästerna ska få sitt drömhem efter renoveringen har de fått möjlighet att välja nyans på de nya köksluckorna, bänkskivorna och golvmattorna i köket samt på kakel i badrummet om de väljer pluspaketet. Kvarteret får även nya fönster, renoverade hissar och nya tvättstugor.

Stensmedjans karaktäristiska hus längs Drottninggatan i Trollhättan byggdes under 1950-talet enligt dåvarande standard, men med lyxen att ha hiss i trapphuset. Men allt var inte lika lyxigt. Med kravet från staden att bygga flera små ungkarlslägenheter på ca 20 kvm för tillfredsställa Nohab industriers arbetskraftsbehov och möjliggöra för arbetarna att bosätta sig i Trollhättan. För att hålla hyresnivån nere fick ”ungkarlarna” duscha i källaren, vilket under 50-talet inte var något märkligt.

Det är verkligen hög tid att ta Stensmedjan in i detta millenium och höja standarden. Bland annat ska de minsta lägenheterna nu äntligen få dusch i badrummet. Och duscharna i källaren tas bort. Husets stammar för vatten och avlopp måste också bytas för att undvika vattenskador.
- Stefan Jansson, Fastighetsutvecklingschef Eidar

Nya kök och badrum innebär ett jättelyft och en ordentlig modernisering och standardhöjning för kvarteret. De nya badrummen får kaklade väggar, klinkers på golven och helt ny utrustning och fönsterbytena gör husen mer miljövänliga eftersom kallras och drag försvinner och energin stannar inomhus.

- Det gör dessutom att inomhusklimatet blir bättre för hyresgästerna, påpekar Stefan Jansson.

Renoveringen beräknas pågå under cirka 10 veckor i varje lägenhet. Under den tiden flyttar hyresgästen till en så kallad evakueringslägenhet, i första hand inom kvarteret Stensmedjan, för att slippa den jobbiga processen utan vatten och avlopp.

Projektet kommer att pågå till november 2021, då ska alla lägenheter på Drottninggatan 56-64 vara renoverade och de sista hyresgästerna får flytta hem till sina lägenheter igen.

Publicerad 2019-05-09


Fler nyheter