Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Höghus med ny fasad i kvarteret Guldvingen

Slutspurt i renoveringen av höghusen i kvarteret Guldvingen

Det omfattande renoveringsprojektet som pågått i kvarteret Guldvingen på Lextorp sedan 2019 närmar sig nu sitt slut. Nu pågår renoveringen i det sista av kvarterets sju höghusen, det enda som fortfarande har kvar den karaktäristiska brungula 70-talsfasaden. Till årsskiftet 2024/2025 ska även lägenheterna i det huset vara renoverade och klara.

Skillnaden mellan kvarteret idag och för några år sedan är stor. Idag möts man av ljusa, moderna fasader med partier i olika färger och prydligt upprustade innergårdar med olika teman som vatten, rymd och sten. I kvarteret finns flera lekplatser och mötesplatser för olika åldrar samt moderna och prydliga miljöstationer där de boende kan källsortera och lämna sitt avfall för återvinning.

Inom projektet renoveras samtliga lägenheter i de sju sexvåningshusen. Alla hyresgäster har fått välja nyans på skåpsluckor och golvmatta till sina kök, och på kakel och klinker till sina badrum. Lägenheterna har fått nya fönster och lägenhetsdörrarna har bytts ut till säkerhetsdörrar. Eidar har installerat nya värmestammar, ny ventilation och ny el. Entréerna till trapphusen har byggts om och på taken finns numera solceller som tar vara på solens strålar.

Till kvarteret Guldvingen hör även 98 radhuslägenheter som även de renoveras. Nu pågår renoveringen på Lextorpsvägen 175-193. Alla radhuslägenheter får nya kök och badrum samt nya fönster och ny säkerhetsdörr. Uteplatserna på framsidan får nya staket, planteringar och markplattor. Balkonger och altaner får nya skärmtak, och den som vill kan välja att få en del av sin balkong eller uteplats inglasad. Eidar byter värmestammar, sätter in ny el, nya element och ny ventilation. Även på radhusen ska solceller monteras på taken. Renoveringen av lägenheterna i låghusen planeras vara klar till årsskiftet 2024/2025.

Publicerad 2024-02-08