Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Rådigt ingripande vid brand prisas av Räddningstjänsten

Det kunde ha blivit en riktigt omfattande brand när det började brinna på en uteplats i Guldvingen den 5:e oktober. Men tack vare ett snabbt agerande från Njazi Dibrani som arbetar på Eidar Trollhättans Bostadsbolag och med starkt stöd från Philip Adamsson och Christopher Baranyi från Serneke kunde en spridning av branden förhindras. Nu har de tre fått utmärkelsen rådig insats av Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF).

Branden tog sig snabbt och fick fäste i fasaden. Stora lågor slickade fasaden och kraftig kolsvart rök bolmade uppåt, ända mot femte våningen. Värmeutstrålningen blev snart så stark att fönsterrutor på både första och andra våningen gick sönder.

Njazi befann sig i närheten när han fick syn på den svarta röken. Han tog med sig handbrandsläckaren som fanns i arbetsfordonet och sprang i riktning mot branden.

På vägen mötte han Jekaterina Shahada som också arbetar på Eidar som sprang och hämtade fler brandsläckare. Totalt tömde Njazi fyra brandsläckare. Under tiden kom byggarbetarna Philip och Christopher från Serneke till undsättning. De hämtade också varsin brandsläckare som de tömde.

Tack vare den intensiva släckningsinsatsen kunde de tillsammans få ner lågorna och dämpa branden. När räddningstjänstens styrka kom till platsen en kort stund senare återstod endast eftersläckningsarbete. Fastigheten och ett par lägenheter hann få en hel del skador men det gick trots allt bra och ingen människa kom till skada.

Onsdag 15 november tilldelades Njazi, Philip och Christopher utmärkelsen rådig insats i form av diplom och blommor på brandstationen i Trollhättan. Utmärkelsen delades ut av NÄRF:s tillförordnade förbundschef Markus Green.

Motiveringen för utmärkelsen lyder:

”För ett modigt och utmärkt agerande i samband med brand i och utanför en lägenhet på Lextorp, Trollhättan, den 5 oktober 2023. Tack vare ett snabbt och rådigt släckarbete innan räddningstjänsten anlänt till platsen kunde en större spridning av branden hejdas och omfattande skador förhindras.”

Njazi, Philip och Christopher fick utmärkelsen rådig insats. Utmärkelsen delades ut av NÄRF:s tillförordnade förbundschef Markus Green

Publicerad 2023-11-16