Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Troll höll miljöskola för Spadens yngsta hyresgäster

Som ett led i det nystartade trivselprojektet kring sopor och skräp i kvarteret Spaden genomförde Eidars miljövärdar och fastighetsvärd i kvarteret tillsammans med Bosociala avdelningen en aktivitet den 21 september med syftet att minska nedskräpning.

Aktiviteten riktades främst till de yngre barnen, men många både äldre barn och föräldrar deltog. Totalt medverkade runt 110 hyresgäster.

Jublet steg när det olydiga trollet Skräp-Maja dök upp och började kasta skräp omkring sig. Hon blev snabbt jagad av ett gäng barn som försökte stoppa hennes framfart, bannade henne för nedskräpningen och plockade upp skräpet hon kastat.

Skogs-Mulle och Lax-Fia kom till allas räddning och övertygade Skräp-Maja om att det är fel att kasta skräp. De tre trollen var omåttligt populära av både barnen och deras föräldrar som fotade och filmade.

Kvarterets barn fick sedan en sagostund ur en specialframtagen saga om små troll som behöver barnens hjälp att hålla det rent. Barnen fick redskap och plockade entusiastiskt skräp på backen och fick en Miljöhjälte-pin som tack för hjälpen. De lite äldre barnen deltog istället i Kahoot-tävling på tema miljö.

Eidar har mer än fördubblat antal papperskorgar i området och har strajpat upp dem med bilder på troll som finns med i sagotidningen. De skräpplockande barnen belönades med glass. Efter glasstunden letade barnen upp sitt favoritmotiv på papperskorgen för att kasta glasspappret i.

Del av ett större trivselprojekt

Parallellt med denna aktivitet riktad till barnen driver miljövärdar, fastighetsvärdar trivselprojektet dagligen, tillsammans med kollegor från Bosociala avdelningen. Precis som i det lyckade trivselprojektet i kvarteret Guldvingen, där nedskräpningen minskat med drygt 80 procent, så dokumenterar miljövärdarna och fastighetsvärden avvikelser (både positiva och negativa) och hyresgästerna får återkoppling varje fredag om veckan som varit och om det är något särskilt vi vill att de tänker lite extra på.

Trivselprojektet i Spaden är nystartat och genomförs parallellt med Guldvingens pågående trivselprojekt. I kvarteret Guldvingen har Eidars miljövärdar och fastighetsvärdar minskat tiden de lagt på att plocka skräp och städa minskat med 80 procent, och de kan istället lägga tiden på att göra fint i utemiljön, rabatter, lekplatser, tvättstugor och gemensamhetsytor. 

 

Skräp-Maja, Skogs-Mulle och Lax-Fia

Skräp-Maja, Skogs-Mulle och Lax-Fia kom på besök. Skräp-Maja fick som en uppläxning av både barnen och trollen för hennes skräpiga beteende.

Uppspelta barn jagade runt Skräp-Fia och plockade upp allt skräp som hon kastade omkring sig. Ett par av barnen tyckte att trollet egentligen borde sitta i fängelse.

Snart är det dags för sagostund, ur den specialframtagna sagotidningen om troll som behöver barnens hjälp att hålla det rent. 

Antalet papperskorgar i kvarteret har mer än fördubblats. Dessutom har de strajpats upp med 14 olika bilder på trollen från sagotidningen, som tackar för att skräpet läggs i papperskorgen.

Publicerad 2023-09-22