Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Glada bowlare

De upptäckte bowling genom Eidar

- Vi håller utkik efter roliga familjeaktiviteter som Eidar erbjuder och så informerar vi varandra så att även våra vänner får chansen. Det är kanske därför det är så många somalier som bowlar med Eidar, säger Ifrah Osman från Kronogården som är på plats i bowlinghallen med sin familj.

Ljudnivån i Trollhättans bowlinghall är hög med prat, många skratt och glädjetjut men också några besvikna utrop hörs när klotet gång på gång hamnar i rännan. Under sportlovet bjuder Eidar och Hyresgästföreningen på gratis bowling för hyresgästerna, precis som under höstlovet och jullovet. Det har blivit en väldigt uppskattad aktivitet, som många hyresgäster kan nyttja och som i fin överenskommelse med Trollhättans bowlinghall kostar väldigt lite men ger väldigt mycket.

På Eidar har vi som arbetat med aktiviteten reflekterat över att 90 procent av alla bowlare både under höst- jul- och sportlovet är av somaliskt ursprung och gav oss ner till bowlinghallen för att få veta mer. Googlingar tyder inte på att bowling skulle vara en stor sport i Somalia, vilket våra bowlande hyresgäster bekräftar. Vad beror det då på att det lockar så många hyresgäster av just somaliskt ursprung?

Salad Mohamed från Sädesbingen har med sig tre av sina fem barn. Två av barnen bowlar tillsammans med pappa medan det tredje barnet bowlar ett par banor bort med Salads kusin och hennes barn. Han ser det som kvalitetstid med barnen, att få göra något kul ihop med ett par i taget och kunna ge dem tid. De är inga vana bowlare utan upptäckte bowlingen genom Eidar och Hyresgästföreningens erbjudande.

- Imorgon har jag hyrt bana för att bowla med mina två barn som är hemma idag.

Salad från Sädesbingen
Salad Mohamed bowlar med sönerna Salman och Sufyan

På frågan varför han tror att lov-bowlingen blivit så populär bland hyresgäster med somaliskt ursprung svarar Salad:

- Oftast hjälps vi somalier åt med barnen och därför pratar vi med våra vänner eller släktingar och försöker boka tid samtidigt. På så sätt kan vi anpassa spelet efter barnens åldrar. De yngre barnen och någon vuxen bowlar för sig och de äldre för sig, på olika banor. Det blir roligare för alla på det viset. Och bowling är ju en bra aktivitet som passar alla. Det spelar ingen roll om man är duktig eller inte.

Peter Andersson, Trollhättans bowlinghall, berättar att redan efter höstlovsbowlingen var det flera familjer av somaliskt ursprung som kom tillbaka helgerna efter. Några familjer har återkommit flera gånger.

- Det är jätteroligt att få så många nybörjare som upptäckt och uppskattar bowling. Det blir många skratt tillsammans, men det blir ju i ärlighetens namn ganska stressigt ibland också när det kommer en storfamilj där alla är nybörjare. Alla vet inte riktigt vet hur det funkar och kanske slår klot nummer två innan käglorna är på plats igen eller korsar linjen och gör övertramp på banan. Så jag springer en hel del under de passen för att göra omstarter och lossa klot som fastnat, skrattar Peter.


Vi försöker att informera varandra
Ifrah Osman och Hassan Husein från Kronogården ska bowla med sina sex barn. De berättar att de har bowlat både under höstlovet, jullovet och nu på sportlovet.

-Det är en jätterolig aktivitet för hela familjen och fantastiskt att Eidar bjuder, säger Ifrah. Alla barnen vill inte bowla så mycket. Ett par barn sitter hellre i mitt knä och tittar på men de tycker att det är roligt ändå.

Ifrah Osman med två av barnen
Ifrah med två av barnen som gärna pausar bowlingen för en stund med mamma

Hassan tror att det var många vuxna med somaliskt ursprung som upptäckte bowling genom Eidar och Hyresgästföreningens erbjudande, och att det säkert är många precis som hans familj, tycker att det är en rolig familjeaktivitet och som inte kostar mycket pengar. Och det enkla upplägget, att alla kan vara med och priset för en hel familj tror han har betydelse.

- Även om 200 kronor är mycket pengar så är det ändå en väldigt billig aktivitet för vår familj på åtta personer, säger Hassan.

Hassan Husein och två döttrar 
Hassan och tre av familjens döttrar.

Ifrah och Hassans ena dotter är glad över att få bowla

Ifrah tillägger att många somalisktalande hjälps åt att sprida information om vad som är på gång:

- Vi håller utkik efter roliga familjeaktiviteter som Eidar erbjuder och så försöker vi att informera varandra så att även våra vänner får chansen. Det är kanske därför det är så många somalier som bowlar med Eidar.

-Jag skulle vilja säga en annan sak till Eidar som inte har med bowling att göra men som det är viktigt att du skriver. Jag vill aldrig flytta ifrån Eidar. Eidar är bäst. Vi bor på Lantmannavägen 20 och vi har det så bra. Eidar gör det så fint ute och vi känner oss så trygga. Vi känner att ni verkligen bryr er om oss hyresgäster. Så, tack Eidar, skrattar Ifrah och höjer armarna.


Engagemang både i kvarteret och i bowlinghallen
Ett känt ansikte vinkar och ler stort. Det är Fadumo Ise, från kvarteret Spaden. Fadumo är en väldigt engagerad hyresgäst och Trygghetsvandrare som prytt tidningen Entrés omslag.

Fadumo Ise med barnbarn
Fadumo Ise har tagit med sin barnbarnen för att bowla

Fadumo är både föreningsaktiv och trygghetsvandrare som ofta deltar i aktiviteter på gården och vill skapa fler aktiviteter för barn. Hon är känd bland många både barn, ungdomar och vuxna på Kronogården och Lextorp. Idag är hon här med sina barnbarn för att bowla och det visar sig att hennes engagemang är lika stort på bowlingbanan som i allt annat hon gör. På frågan om hon eller barnbarnen tycker att det är roligast svarar hon:

- Barnbarnen. Nej, jag. Jag är duktig på bowling, säger Fadumo med ett stort leende och glimten i ögat.

Fadumo bowlar

Slutsats?
Nej, något facit på varför bowling blivit så stort bland Trollhättans svensksomalier fick vi inte. Men många ledtrådar:
• Bowling var tidigare relativt okänt för många (vuxna).
• Alla kan vara med, på sina egna villkor.
• Man delar informationen om hyresgästerbjudanden med släkt och vänner som bor hos Eidar.
• Det är lågt pris för en rolig stund med hela familjen jämfört med andra aktiviteter.

Och vem behöver facit? Det viktiga är Eidar och Hyresgästföreningen träffat rätt i vårt hyresgästerbjudande och att det uppskattas av så många hyresgäster. Ett plus i kanten är att många upptäckt bowling och har skapat en ny familjeaktivitet - där alla kan vara med. 

bowlingklot

Publicerad 2024-02-23