Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Brandvarnare, rök

Lägenhetsbranden kostade Johan över 200 000 kronor

Ett högljutt pipande bryter plötsligt tystnaden i lägenheten. Med ett ryck slår Johan upp ögonen. ”Vad är det som händer?”

Lägenheten är full av rök. Johan kastar sig upp från soffan. ”Spisen! Hur kunde jag somna?” Röken sticker i Johans ögon när han springer ut i köket. Lågorna slår upp ifrån oljan i stekpannan, upp i köksfläkten. Panik! ”Var är brandsläckaren? Varför köpte jag ingen brandfilt?”

Johan ringer 112 och skriker:
- Det brinner!! Ni måste komma fort!

Brandmännen lyckas släcka elden och kontrollerar att den inte kan flamma upp igen. Faran är över. Men elden har hunnit skada mycket i köket och röken har spridit sig i hela lägenheten. Allt är förstört. En skrämmande insikt sjunker in hos Johan:
”Hjälp! Jag har ingen hemförsäkring! Varför tecknade jag ingen hemförsäkring?!”

Branden i lägenheten orsakade skador för över 200 000 kr, som Johan måste betala själv eftersom han saknar hemförsäkring. Det är ändå en liten kostnad mot vad det hade kunnat bli. Värre blir det. Johan kan inte bo i lägenheten under tiden som den återställs efter branden och måste ordna annat boende tills han kan flytta hem igen efter saneringen. Han har tur och hittar en lägenhet att bo i. Men det innebär att han måste betala dubbla hyror i tre månader. Och inte nog med det. Allt i lägenheten blev ju rökskadat och förstört, så Johan måste också köpa nya möbler, kläder och allt annat som behövs i ett hem.

Men det hade inte behövt bli så här illa. Det bästa vore såklart om Johan inte hade glömt maten på spisen den där kvällen. Men även efter branden hade det kunnat bli helt annorlunda. Om Johan haft en hemförsäkring så hade försäkringsbolaget betalat kostnaderna för branden. Johan hade bara behövt betala självrisken. Försäkringen hade täckt allt som blev förstört i branden och försäkringsbolaget hade hjälpt Johan med annat boende. Johan hade fått hjälp att lösa både det praktiska och det ekonomiska. Han hade inte stått ensam i knipan och sluppit att betala allting själv.

Denna berättelse baseras på en verklig händelse i ett av Eidars bostadsområden. Johan heter något annat i verkligheten.

Du måste ha en hemförsäkring!

Du som är hyresgäst hos Eidar måste ha en gällande hemförsäkring. Det är ett krav som Eidar ställer för din egen skull.

En hemförsäkring täcker vid till exempel brand eller vattenskador i din lägenhet och vid stöld av lösöre. Som lösöre räknas möbler, husgeråd och kläder som du förvarar i din lägenhet eller i ditt förråd. Oavsett om du orsakat eller råkat ut för en skada så tar ditt försäkringsbolag kostnaden åt dig, mot att du betalar en mindre avgift i premie varje månad.

Erbjudande: Gratis hemförsäkring i tre månader

Eidar har tecknat avtal med Länsförsäkringar. Du som bor i Eidarlägenhet kommer att få erbjudande om att teckna ett nytt avtal för hemförsäkring hos Länsförsäkringar med tre betalningsfria månader. Du kommer att få mer information om erbjudandet via e-post och Mina sidor under våren.

Teckna en hemförsäkring redan idag. Imorgon kan det vara för sent.

Publicerad 2023-04-12