Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
tecknad sol i nyanser av gult

Hänsynsfulla råd för en trivsam gård för dig och dina grannar

Med våren och sommar kommer värmande sol, härliga dagar och ljusa kvällar - och så småningom semester och sommarlov och bad. Här hittar du lite tips för hur du genom att visa hänsyn kan bidra till en härlig sommar både för dig och för dina grannar.

symbol högtalare

 

Även om du har sovmorgon imorgon så har kanske inte dina grannar det. Tänk på volymen på både samtal och musik när du sitter på balkongen eller uteplatsen.

 

symbol grill

 

I flera av Eidars bostadsområden finns allmänna grillplatser. Du som har balkong kan grilla på den om du använder el-grill. Du som har egen uteplats kan även välja att grilla med kol- eller gasolgrill om den kan placeras säkert på din tomt. Gemensamt för oss alla är att vi ska tänka på säkerheten och ta hänsyn till våra grannar när vi grillar. Se till att grillen står på ett stabilt underlag och på säkert avstånd från sådant som skulle kunna börja brinna (6 meter från fasaden) och släck grillen noga, så kan du tryggt njuta av den fina sommarkvällen. Tänk på att hålla koll på information om eventuellt grillförbud.

 

symbol paperskorg

 

Fåglar som sprider ut sopor över gården är inte trevligt. Därför är det viktigt att du aldrig lämnar sopor så fåglar kommer åt dem. Stäng luckan till kärlet ordentligt och lämna aldrig sopor på marken om kärlet är fullt, det kommer fåglar och råttor att kalasa på. 

 

symbol lekplats

 

På sommaren fyller barnen lekplatser och gårdar med lek och skratt. Vissa platser är dock inte lämpliga för lek. Som vuxen kan det vara bra att tänka på att barnen aldrig ska leka nära vägen, på parkering, och heller inte i trapphuset, tvättstugan etc. Det är viktigt att tänka på ljudnivån när kvällen kommer, så att inte leken stör den som behöver lägga sig.
Tänk också på att gårdarna är till för umgänge och lek. Lämna bilen eller mopeden på parkeringen.

 

symbol fotboll

 

Fotbollsplanen är bästa platsen för att sparka boll. På gården får barnen inte spela fotboll eftersom bollen kan träffa och skada människor, krossa fönster eller förstöra andra saker. Och det kan upplevas som mycket störande.

 

symbol studsmatta

 

Har du egen uteplats och pool på den så tänk på att täcka över den när du inte är där. Pooler får endast finnas på egna uteplatser och måste vara övervakade så att inga olyckor sker. 

 

symbol studsmatta

 

Studsande barn är sommar och glädje. Tänk bara på att studsmattor måste övervakas för att barnen inte ska skadas och därför inte är tillåtna på allmänna ytor. Har du egen uteplats är det ok att sätta upp en studsmatta, men kom ihåg skyddsnätet.
 

 

Publicerad 2024-04-15