Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Grönt ljus för bostadsgarantin

I förra veckan publicerade SFS – Sveriges Förenade Studentkårer sin årliga bostadsrapport. Rapporten granskar bostadssituationen för studenter i olika städer i Sverige och ger betygen grönt, gult eller rött. För att få betyget grönt måste staden uppfylla ett flertal krav på bostäder som SFS har. Dessa krav har Trollhättan Stad tillsammans med Eidar lyckats uppehålla sedan 2013.

Även i år kan vi stolt presentera att Trollhättan Stad fått betyget “grön”. Detta betyder att vi har lyckats erbjuda studenterna trygga bostäder inom en månad. Detta gäller alla studenter som pluggar minst 15 högskolepoäng och som har minst 30 minuter pendling till högskolan. Trollhättan är en av få städer i Sverige som kan erbjuda bostadsgaranti för sina högskolestudenter. Detta är vi på Eidar glada över att kunna hjälpa till med.

SFS har satt upp sex olika krav som städerna måste uppnå för att det ska räkans som ett tryggt boende. Första kravet handlar om att kunna erbjuda alla studenter som läser minst 15hp ett boende. Staden ska erbjuda ett permanent förstahandskontrakt under hela studieperioden, och boendet ska vara hyresrätt i form av korridorsrum eller studentlägenhet. Boendet får max ligga 30 minuter från skolan med bra tillgång till kollektivtrafik. Hyran ska vara rimlig i relation till studiemedel och studenten ska få tillgång till ett boende senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart. 

Allt detta kan vi stolt säga att vi har lyckats genomföra på Eidar i många år och vi har som ambition att fortsätta med detta.  

Vill du läsa mer? Klicka här!

Publicerad 2021-09-06