Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
En kraftledning syns mot en blå himmel

Fortfarande en del oklarheter om elstöd för Eidar

Vi får många frågor om elstöd. Reglerna för hur det blir för oss som bostadsbolag har varit oklara. Efter många turer har regeringen nu ett förslag på elstöd till företag och bolag, det vill säga återbetalning av så kallade flaskhalsavgifter i elområde 3 och 4.

Men vi vet fortfarande inte hur mycket stöd Eidar eventuellt kommer att få. Bland annat så innebär EU:s stadsstödsregler att det finns ett maxtak för hur stort belopp som kommer att återbetalas till ett företag.

Detta tak gäller även för koncerner, och vi på Eidar tillhör en koncern tillsammans med våra andra kommunala bolag i Trollhättan, vilket innebär att ett eventuellt stöd ska fördelas mellan samtliga bolag i koncernen.

Regeringen har meddelat att tidigast den 30 maj kan företag och bolag ansöka om stödet. Skatteverket som kommer att handlägga ärendena meddelar att de inte kan säga hur lång tid det kommer att ta innan stödet börjar betalas ut. Därför kommer det att dröja innan Eidar får ett besked om bolaget får ett stöd och då om hur mycket.

Vi på Eidar utreder hur ett eventuellt stöd kommer att användas. Vi återkommer när vi vet mer.  

Publicerad 2023-03-14