Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Kök med vita lockor och en blomma stående på bänken

Flera nya ungdomslägenheter snart klara för inflytt

Fem nya ungdomslägenheter står snart klara för inflytt i kvarteret Stensmedjan på Drottninggatan. De är en del av Eidars satsning på att skapa fler smålägenheter för att underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Eidar införde under 2020 en speciell uthyrningskategori som kallas ungdomslägenheter för att underlätta för ungdomar att få sin första lägenhet. Unga kan annars ha svårt att komma in på bostadsmarknaden, då de saknar eller har färre köpoäng än andra och inte har lika goda ekonomiska möjligheter att köpa en egen lägenhet.

För att öka tillgången till smålägenheter i Trollhättan bygger Eidar om källarutrymmen som tidigare använts som till exempel föreningslokaler till mindre lägenheter som passar ungdomar. Detta har möjliggjorts av att lägenheter som är mindre än 35 kvm kan få undantag från tillgänglighetskraven.

– Ungdomslägenheterna ska självklart uppfylla alla krav som ställs för att få bygglov och ge våra unga hyresgäster en riktigt bra boupplevelse. Men med undantaget kan det till exempel accepteras att det är några trappsteg ner till bostaden, säger Sanny Mattelin, förvaltningschef på Eidar.

Fem nya ungdomslägenheter snart klara för inflytt

Den första oktober i år flyttar den första av ungdomarna in i sin nya ungdomslägenhet i kvarteret Stensmedjan på Drottninggatan i Trollhättan. Den första november är det inflytt i ytterligare två ungdomslägenheter i kvarteret, och till den första december ska arbetet med de två sista ungdomslägenheterna vara klart.

– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda ungdomarna möjlighet att flytta in i de nya ungdomslägenheterna, säger Eidars förvaltningschef Sanny Mattelin. Lägenheterna har blivit jättefina med bra planlösningar och mycket ljusinsläpp. Jag hoppas att ungdomarna ska trivas riktigt bra i sina nya hem.

Intresset för ungdomslägenheterna har varit stort och de blev snabbt uthyrda, vilket tyder på att fler smålägenheter behövs i staden. I kvarteret Guldvingen på Lextorp har Eidar tidigare iordningställt ytterligare sex ungdomslägenheter. Eidar utreder också möjligheterna att skapa ytterligare 12 ungdomslägenheter i andra bostadsområden i Trollhättan.

– Vi har idag pågående utredningar kring att bygga om outnyttjade källarutrymmen till ungdomslägenheter i flera av våra bostadsområden. Vi hoppas kunna skapa totalt 20-30 ettor med kök, inklusive de här 11. Utredningarna har kommit olika långt, men vi hoppas att vi snart kan påbörja omställningen av lokalerna i nästa område, säger Sanny Mattelin.

Så fungerar konceptet med ungdomslägenheter

Ungdomar kan ställa sig i Eidars bostadskö från att de fyllt 16 år. Bolagets ungdomslägenheter kan bara sökas av dem som är 18-25 år, vilket gör att de unga slipper konkurrera med andra som haft möjlighet att samla köpoäng i flera års tid. Den som tecknar kontrakt får bo kvar i lägenheten även efter sin 25-årsdag. Förutom ålderskrav gäller Eidars generella grundkrav och lägenheterna fördelas utifrån antal köpoäng.

– Det känns mycket bra att kunna erbjuda stadens ungdomar en lite enklare väg in på bostadsmarknaden. Samtidigt minskar de nya lägenheterna trycket på våra övriga lägenheter vilket ger positiva effekter för människor i alla åldrar, säger Urban Blom, vd på AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag.

Ett rum med flera fönster, vita väggar och träfärgat golv.

Ungdomslägenheterna har skapats genom att outnyttjade källarutrymmen i Stensmedjan byggts om till nya fräscha smålägenheter.

Ett fönster med en blomma i, utanför fönstret syns brungula höghus mot en blå himmel.

Trots att lägenheterna ligger några trappsteg ner har de tack vare de stora fönstren ordentligt med ljusinsläpp.

Badrum med vitt och grått kakel, toalett, handfat, spegelskåp och en duschhörna

Ungdomslägenheterna är ettor på cirka 30 kvm, med eget kök och badrum.

Brungult höghus med en källartrappa

Separat ingång några trappsteg ner.

Publicerad 2021-09-16