Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Visionsbild över en framtida restaurang i Hamnkontoret på Strandgatan i Trollhättan

Entreprenör vald för restaurangsatsning i Hamnkontoret vid kanalen

AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag har nu valt entreprenör för den kommande restaurangverksamheten i det gamla Hamnkontoret på Strandgatan. Uppdraget går till den erfarne, lokala restaurangentreprenören Niklas Jakobsson, som ska utveckla och driva en restaurang och vinbar i den historiska byggnaden vid kanalen.

– Det här är ett av Trollhättans mest attraktiva lägen, och vi är glada över att kunna bidra till att platsen får ännu mer liv. Niklas Jakobsson har presenterat en riktigt stark affärsplan och ett genomtänkt och engagerande restaurangkoncept som har alla möjligheter att bli en ny stjärna på Trollhättans restaurangscen. Med denna etablering bidrar vi också till att stärka Strandgatan som besöksmål och nöjesgata, med sitt fantastiska läge vid kanalen, säger Daniel Ruus, fastighetsutvecklingschef på AB Eidar.

Stort lokalt intresse och många starka förslag

Intresset för att lämna anbud var stort bland lokala restaurangentreprenörer, och flera starka förslag inkom. Efter en noggrann utvärdering av en jury bestående av representanter från Eidar, Trollhättans Stad och City Trollhättan föll valet på Niklas Jakobsson.

Jakobsson har lång erfarenhet från restaurangbranschen och har som delägare varit med och startat välkända nöjesinstitutioner i Trollhättan som Butlers och Buddys.

Vinnande koncept - en vinbar med hjärta, värme och Trollhätteprägel

Det vinnande konceptet bygger på en modern restaurang och vinbar med fokus på personligt bemötande, svenska närproducerade råvaror och viner från egna utvalda producenter. Visionen är att skapa en avslappnad, varm och livfull miljö – ett “vardagsrum vid kanalen” – där både Trollhättebor och besökare kan njuta av mat, dryck och utsikt över vattnet.

– Trollhättan känns idag fylld av energi och framtidshopp. Det händer otroligt mycket spännande och jag vill vara med och bidra till den positiva utvecklingen. Här i Hamnkontoret vill jag skapa en plats som andas glädje, gemenskap och kärlek till god mat och vin. En restaurang som känns personlig, välkomnande och genuin, hit kan du gå med familjen, kompisgänget eller arbetskollegorna och alltid känna dig som hemma, säger Niklas Jakobsson.

Del av en levande stadskärna vid kanalen

Satsningen är en del av Trollhättans Stads ambition att skapa ett ännu mer levande centrum med ett rikt nöjesliv. I detta arbete har utvecklingen av Strandgatan en särskilt viktig roll med sitt unika läge vid vattnet. Målet är att Strandgatan ska utvecklas till en levande nöjesgata året om.

Genom jämförelseförfarandet har Eidar säkerställt en urvalsprocess där den entreprenör som bäst uppfyller kriterierna för koncept, affärsplan och erfarenhet, där särskilt fokus lagts vid gästupplevelse samt långsiktig stabilitet valts ut. Nu har Eidar skrivit en avsiktsförklaring med Niklas Jakobsson, och tillsammans med Trollhättans Stads plankontor fortsätter den sedan tidigare pågående detaljplanearbetet för Hamnkontoret.

Ambitionen är att restaurangen skall stå klar till sommaren 2027.

Publicerad 2025-10-29