Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Stensmedjan, här bygger Eidar om lokaler till ungdomslägenheter

Eidar bygger om lokaler som inte utnyttjas till ungdomslägenheter

För att skapa fler smålägenheter och underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden utreder Eidar möjligheten att bygga om källarlokaler i flera bostadshus till ungdomslägenheter.

Det kan vara svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden då de saknar eller har färre köpoäng än andra och inte har lika goda ekonomiska möjligheter att köpa egen lägenhet. För att underlätta för ungdomar att få lägenhet införde Eidar under 2020 en speciell uthyrningskategori som kallas Ungdomslägenheter. Nu tar Eidar nästa steg genom att bygga om källarlokaler som tidigare använts som till exempel föreningslokaler till mindre lägenheter som passar ungdomar.

– Vi har inventerat alla outnyttjade utrymmen i våra fastigheter och pekat ut källarutrymmen, där vi nu hoppas kunna skapa runt 30 ettor med kök, säger Sanny Mattelin, Förvaltningschef på Eidar.

Lägenheter som är mindre än 35 kvm kan få undantag från tillgänglighetskraven.

– Ungdomslägenheterna ska självklart uppfylla alla krav som ställs för att få bygglov, men med undantaget kan det till exempel accepteras att det är några trappsteg ner till bostaden, säger Sanny Mattelin.

Först ut är fyra källarlokaler i Eidars kvarter Stensmedjan i centrala Trollhättan där arbetet nu pågår med att bygga om lokalerna till ungdomslägenheter. Parallellt med detta utreder Eidar möjligheten att bygga om ytterligare 20–30 lokaler spridda över hela staden till ungdomslägenheter.

Eidars ungdomskategori underlättar för unga att ta sig in på bostadsmarknaden

Eidars ungdomslägenheter kan bara sökas av dem som är 18-25 år, vilket gör att de slipper konkurrera med andra som haft möjlighet att samla köpoäng i flera års tid.

- Vi är väldigt glada att kunna erbjuda ungdomar i Trollhättan en lite enklare väg in på bostadsmarknaden, säger Anna Wänblom, chef för Uthyrning och Social hållbarhet.

Publicerad 2021-02-11