Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
drönare i luften

Hustaken inspekteras med hjälp av drönare

Om du ser en drönare flyga över fastigheten du bor i så kan du vara helt lugn. Eidar flyger drönare för att inspektera att taken och solpaneler är hela. Dessutom anlitas Anticimex av Eidar för att kontrollera att inte fåglar, som till exempel måsar, gråtrutar eller duvor, försöker bygga bo på taken.

Måsar och gråtrutarna kan bli närgångna och aggressiva mot människor när fågelungarna blir flygfärdiga. Och duvorna smutsar ner något bedrövligt och kan dessutom sprida den farliga sjukdomen papegojsjukan. Därför är det viktigt att Eidar har kontroll och kan förebygga att fåglarna inte bygger bo på fastigheten.

Finns det mat för till exempel måsar och duvor så är sannolikheten stor att de vill bygga bo nära sina ”matställen”. Tänk därför på att aldrig mata fåglarna och att inte ställa soppåsar på marken, som fåglarna kan äta ur.

Under häckningstiden, april-juli, är fåglar fredade och det är inte tillåtet att plocka ner bon eller ägg om de inte orsakar skada eller olägenhet. Detta gäller inte bland annat kråka, duva, kaja, skata, där bona får tas bort året runt om de finns på gårdar och skapar olägenhet.

Publicerad 2024-04-16