Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
En person visar fem andra hur man rengör och fyller på kaffe i en kaffemaskin

Det har varit underbart i sommar. Vi har lärt oss så mycket!

Nu går Eidar Akademi spår Lokalvård in i nästa etapp. Efter en sommar där deltagarna arbetat som Miljövärd i Eidars olika områden drar skolan igång igen. Och efter lite teori och repetition, efter en annorlunda vår där covid 19 satt stopp för undervisningen, är det dags för praktik som Lokalvårdare.

Då ska Nasro, Adhanet, Genet, Aisha, Sendous och Anita ut och praktisera som Lokalvårdare i Eidars fastigheter. Praktiken varvas med teoretisk kompetensutveckling på Eidar center.

Stämningen i gruppen är uppsluppen med mycket stolthet och med många skratt.
De har allihop stortrivts på sina områden, centrum, Lextorp, Tingvalla och Kronogården, och allihop har fått fantastiskt fina vitsord från sina tillsvidareanställda kollegor som stöttat i sommar.

– Det har varit underbart i sommar. Som vi har skrattat. Det är roligt hur mycket vi lärt oss, säger Anita och Sendous och alla stämmer in.

– Vi har växt och utvecklats.

Även svenskan har utvecklats mycket under sommaren för alla. Det har varit givande att prata svenska hela dagarna med varandra och med Eidars övriga kollegor.

Men….ibland har det varit komiska missförstånd som när Nasro berättar för Anita att hon varit och plockat bort fågelkläderna på en av gårdarna på Guldvingen.

-Fågelkläderna?

– Ja, det som fåglarna har på sig. Fågelkläder. Eller heter det tuppkläder?

Det tog en liten stund innan Anita förstod att Nasro menade fjädrar. De skrattar högt åt det och nu vet alla att när Nasro pratar om fåglarnas och tupparnas kläder, så är det fjädrar hon städar bort från gården.

Men det har också stött på en del utmaningar. Aisha som arbetat i sin eget hemkvarter bland höghusen på Lantmannavägen har fått frågan av många män och även några kvinnor:

– Varför arbetar du? Du är kvinna. Och varför arbetar du här, där du bor?

– Då svarar jag bara ”Därför att jag VILL. Och för att jag kan. Och jag är jättestolt och glad över mitt arbete och det är fantastiskt att få göra fint där jag själv bor, och där ni bor, mina grannar”.

På frågan om Aisha upplevde det jobbigt att få sådana frågor och att behöva ”försvara” sitt val så svarar hon:

-Nej! Nej! Inte! Jag är stolt. Jag arbetar när jag vill – och var jag vill. Jag skulle vilja arbeta här på Lantmannavägen för evigt, med just dessa arbetskamrater, säger Aisha.

Alla är uppriktigt glada, stolta och har trivts jättebra med både arbetsuppgifterna och med kollegorna på Eidar.

– Man känner sig viktig. Att man kan. Och då blir man stark och mår bra, summerar kvinnorna sommaren och ser fram emot hösten.

Publicerad 2020-08-13


Fler nyheter