Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Bostadsminister Johan Danielsson besökte Trollhättan och Eidar

Bostadsministerns Johan Danielsson var under måndagen den 9 maj på ett besök i Trollhättan. Efter en rundvandring i Trollhättans blivande nya stadsdel Vårvik besökte ministern Eidars kontor på Lextorp, där bolagets VD Urban Blom och styrelseordförande Tony Georgiou mötte upp. Ministern fick en beskrivning av bolagets verksamhet och satsningar, inte minst inom social- och ekologisk hållbarhet, samt en rundvandring i kvarteret Guldvingen där det nu pågår en omfattande ROT-renovering. De samtalade om Eidars framtida byggprojekt, men också om de utmaningar som alla bostadsbolag nu står inför.

Urban Blom berättade om bolagets planerade byggprojekt, som till exempel 200 lägenheter i den nya stadsdelen Vårvik, och tog då upp de utmaningar som nu är kopplade till alla byggprojekt, som höjda räntor, skenande byggpriser samt borttagandet av investeringsstödet. Johan Danielsson sa att han är väl medveten om den problematiska situationen.

Det statliga investeringsstödet för byggandet av hyresrätter är något som man från Eidars håll framhöll som en faktor som gör stor skillnad för ett projekts ekonomi. Som exempel tog man de planerade och uppskjutna studentbostäderna på Innovatumområdet i Trollhättan, där hyran man måste ta ut ökar med 1000-1500 kr utan investeringsstödet. Något som gör stor skillnad för den tänkta studentmålgruppen.

- Jag tycker att det är viktigt att vara ute i verkligenheten och träffa de allmännyttiga bostadsbolagen och se vilket arbete de gör. Men också höra dem berätta om deras utmaningar för att se vad vi från regeringens sida kan bidra med. Frågan om investeringsstödet är viktig för regeringen, sa Johan Danielsson.

Bostadsministerns sällskap fick en rundvandring i kvarteret Guldvingen, ett miljonprogramsområden från 70-talet, i stadsdelen Lextorp, där Eidar tillsammans med byggentreprenören Serneke genomför en omfattande ROT-renovering. Eidars projektledare Abdo Moussaoui och Sernekes platschef Mats Pettersson visade runt i området och visade bland annat upp en nyrenoverad lägenhet. En fråga som diskuterades var de hyreshöjningar som följer en renovering, en utmaning i socioekonomiska svaga områden.

- Renoveringsarbetet måste gå ihop ekonomiskt så det är nödvändigt att höja hyrorna efter en renovering. Och trots att hela området får ett lyft, ser vi hur en del tidigare hyresgäster nu söker sig till andra delar av vårt bestånd där hyrorna är lägre. Vi försöker mota detta genom en kvarboenderabatt, berättade Urban Blom.

Urban Blom berättade om de sociala satsningar och den boendedialog som bolaget genomför i kvarteret Guldvingen parallellt med renoveringsarbetet. Syftet är att bolaget i samverkan med hyresgästerna ska öka trivsel och trygghet och därmed hela områdets attraktivitet.

- Att få in företag och arbetsplatser i området är också viktigt. Där skulle någon form av skattereduktion vid renovering av lokaler i utsatta områden underlätta för att minska kostnaderna och på så sätt underlätta etableringar av företag, sa Urban Blom.

Bostadsminister Johan Danielsson tog med sig frågan och tackade för besöket. Hans resa fortsatte till Vänersborgsbostäder.

 

Publicerad 2022-05-13