Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Exteriöra bilder på studentboendena Elefanten, Magnetiten och Lantmannavägen 12-14

Återigen grönt ljus för Trollhättan och bostadsgarantin för studenter

Trollhättan lever fortsatt upp till bostadsgarantin för studenter och är en av 16 studentorter i landet, som får grönt ljus när det gäller bostadsgaranti för kommande läsår.

I förra veckan publicerade SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) sin årliga bostadsrapport som granskar bostadssituationen för studenter i olika städer i Sverige, och ger betygen grönt, gult eller rött. För att få betyget grönt måste staden uppfylla ett flertal krav på bostäder som SFS har. Dessa krav har Eidar, tillsammans med Trollhättans Stad och övriga bostadsbolag som erbjuder studentlägenheter, lyckats uppfylla varje år sedan 2013. Trollhättan är en av 16 städer i Sverige som kan erbjuda bostadsgaranti för sina högskolestudenter.

- Trots att efterfrågan har ökat då fler studenter är tillbaka på campus kan vi även i år stolt presentera att Trollhättan Stad fått betyget “grön”. Detta betyder att vi har lyckats erbjuda studenterna tryggt boende till terminsstarten. Detta är vi på Eidar glada över att kunna hjälpa till med, säger Urban Blom, VD på AB Eidar Trollhättans bostadsbolag.

SFS har satt upp sex olika krav som städerna måste uppnå för att det ska räknas som ett tryggt boende. Första kravet handlar om att kunna erbjuda alla studenter som läser minst 15hp ett boende. Staden ska erbjuda ett permanent förstahandskontrakt under hela studieperioden, och boendet ska vara hyresrätt i form av korridorsrum eller studentlägenhet. Boendet får max ligga 30 minuter från skolan med bra tillgång till kollektivtrafik. Hyran ska vara rimlig i relation till studiemedel och studenten ska få tillgång till ett boende senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart.

- Allt detta kan vi stolt säga att vi har lyckats genomföra på Eidar i många år och vi har självklart som ambition att fortsätta med detta, säger Urban Blom.

 

Publicerad 2022-09-13