Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Drönare för att förebygga fågelbon på taken

Om du ser en drönare flyga hos er så kan du vara helt lugn. Eidar har anlitat Anticimex för att kontrollera att inte fåglar, som till exempel måsar, gråtrutar eller duvor, försöker bygga bo på taken. Inspektionen pågår fram till midsommar.

I följande område inspekteras taken med hjälp av drönare:

  • centrum
  • Hjortmossen
  • Stavre/Dannebacken
  • Sädesbingen
  • Lextorp

Varför inspekteras taken?

Måsar och gråtrutar kan bli närgångna och aggressiva mot människor när fågelungarna blir flygfärdiga. Och duvorna smutsar ner något bedrövligt och kan dessutom sprida den farliga sjukdomen papegojsjukan. Därför är det viktigt att Eidar har kontroll och kan förebygga att fåglarna bygger bo på fastigheten.

Finns det mat för till exempel måsar och duvor så är sannolikheten stor att de vill bygga bo nära sina ”matställen”. Tänk därför på att aldrig mata fåglarna och att inte ställa soppåsar på marken, som fåglarna kan äta ur.

Fredade under häckningstiden

Under häckningstiden, april-juli, är fåglar fredade och det är inte tillåtet att plocka ner bon eller ägg om de inte orsakar skada eller olägenhet. Men, detta gäller inte bland annat kråka, duva, kaja, skata, där bona faktiskt får tas bort året runt, om de finns på gårdar och skapar olägenhet.

Publicerad 2024-05-10