Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Mat och husrum för våra små superhjältar

Visste du att flera av våra viktiga vildbin är hotade? Om vildbina och de andra insekterna som pollinerar försvinner så försvinner också frukt, bär, frön, nötter och matolja men också till exempel kaffe, choklad och vanilj. För att hjälpa humlor och bin har Eidar tillsammans med Trollhättans Stad i ett Lokalt Naturvårdsprojekt (LONA) byggt och anlagt både fasta och mobila insektshotell och Nektarrestauranger. Vi vill ha ”mer surr i rabatten”.

Eidarpersonal berättar om insektshotell och nektarrestauranger för förskolebarn

I Eidars bostadskvarter och förskolor finns flera insektshotell och Nektarrestauranger, det vill säga blomrabatter med en biologisk mångfald. 

Utöver det har vi insektshotell och en Nektarrestaurang som är flyttbart i flera kvarter, så att ni kan njuta av ännu mer blommor och bin än vanligt. 

Det är viktigt att de små superhjältarna känner sig hemma för att få ro att bygga bo och föröka sig. Därför får de stanna ett par månader på ett och samma ställe innan de drar vidare till ett nytt kvarter med sitt eget hotell och sin nektarrika restaurang.

Bin och humlor är tillsammans med fjärilar och blomflugor och andra små insekter
naturens superhjältar. På sin jakt efter näringsrik nektar flyger de runt mellan blommor, och flyttar pollen från blomma till blomma så att den befruktas och kan bilda frön.

Nektarrestaurangen är en plantering med biologisk mångfald, alltså olika växter som blommar från tidig vår till sen höst och som insekterna älskar. Det är viktigt att det finns mat för dem hela säsongen och det vill vi ge dem i Nektarrestaurangen på din gård.

Men det gäller också att de små surrande superhjältarna har någonstans att bo, övervintra och föröka sig. Därför har Eidar byggt hotell där alla möjliga insekter ska trivas.

Gå gärna ut och kika på de fantastiska insektshotellen och den härliga nektarrestaurang för insekterna. Men försök att inte störa.

Du kan hjälpa till

Du kan hjälpa de vilda bina, humlorna och fjärilarna genom något så enkelt som att ha en blomlåda på din balkong med blommor som bin älskar.

Här är några förslag som du kan bjuda insekterna på:
Vår: Krokus, Vår-iris
Sommar: Nepeta, Smultron, Salvia, Lavendel
Höst: Aster, Kungsört, Ljung

Detta är växter som har mycket och god nektar. Och genom att ha växter i balkonglådan som blommar under olika årstider så förser du insekterna med mat från tidig vår till sen höst. Precis vad våra små superhjältar behöver. 

Har du frågor är du välkommen att kontakta Eidar på info@eidar.se eller 0520-877 00.

Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets statliga bidrag till kommunal och lokal naturvård har medfinansierat projektet.

Här är växterna du hittar runt om i Eidars nektarrestauranger. 


De är utvalda för att få blomning nästan hela året. Det är dessutom växter som har mycket god och näringsrik nektar för våra livsviktiga surrande pollinatörer.