Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny
röda vinbärsklasar på buske

Nyttigt godis för både hyresgäster och pollinatörer

Det är inte mycket som slår den goda smaken av färska bär, plockade direkt från busken. Och frukterna och bären uppskattas av både våra små och stora hyresgäster - men innan dess även av våra bin, humlor och fjärilar.

Fruktträd, som till exempel apel, har länge funnits runt om hos Eidar. Men de senare åren har vi satsat mycket även på buskar med ätbara, goda och nyttiga bär - som kan ätas direkt från busken eller tas om hand och göra saft, sylt och gelé på. Målet är att alla Eidars fastigheter inom de närmsta åren ska få ätbara bär, frukter eller växter. 

Några av de bär som finns i Eidars kvarter är:

  • blåbärstry
  • röda vinbär
  • vita vinbär
  • krusbär
  • hallon
  • smultron

Bären finns inte bara till för kvarterets hyresgäster. När bärbuskarna blommar är det rena smörgåsbordet för våra viktiga pollinatörer som bin, humlor och fjärilar. Bärbuskarna är väldigt rika på nektar och gör att insekterna kan äta sig proppmätta, och samtidigt pollinera buskarna. 

En värld utan bin är en värld utan mat

Våra pollinatörer är livsviktiga, och tyvärr är till exempel vildbiet utrotningshotat. Vi behöver ha biet för att ha en fortsatt biologisk mångfald, men också för att både få mat och lyxigare livsmedel. 75 procent av världens livsmedelsgrödor och 35 procent av jordbruksmarker är beroende av pollinatörer för att skydda ekosystemen. Enligt forskarna är ungefär en tredjedel av alla världens bin och fjärilar på väg att försvinna helt. Om utvecklingen fortsätter finns risk att vi inte längre kan pollinera viktiga grödor som till exempel nötter, frukt och grönsaker - och också bli utan till exempel kaffe och choklad.

I nuläget har vi bärbuskar i kvarteret Bäckelyckan, Björnbäret, Sädesbingen, Guldvingen, Gulsparven, Fors, Spaden, Polisen och Ingelsängen. 

Har du inte bärbuskar där du bor?

Ingen fara! Eidar erbjuder stadsnära odling. Hör av dig till oss om du är intresserad av vilka möjligheter som finns till odling där du bor. En av Eidars odlingsexperter gör hembesök, där du kan berätta om dina önskemål och vi ser över vilka förutsättningar som finns i ditt kvarter, som tex odlingsbädd, pallkrage eller krukor.